Diamant, kristal en zirkonia. Wat is het verschil?

verschil diamant en briljant

Iedereen wordt vrolijk van een beetje glitter en glamour in hun leven. Mooie, sprankelende stenen horen hierbij. Natuurlijk kennen we de diamant. Het boegbeeld van luxe en weldaad. Zirkonia en kristal zijn nog twee populaire stenen waar menig vrouw gelukkig van wordt, maar wat is het verschil tussen diamant, kristal en zirkonia?

De gemiddelde persoon zal niet direct het verschil tussen de stenen herkennen. Het is een ‘mooi steentje in een mooi sieraad’ en niets anders. Natuurlijk pronken we wel graag met echte diamanten of echte kristallen, maar de waarheid is dat menig persoon die je dit vertelt, je op je woord moet geloven. Voor een leek is het verschil namelijk niet direct te herkennen, maar hoe weet je dan zelf hoe een diamant of kristal eruit hoort te zien?

 

Soorten natuurlijke kristallen  

Kristallen zijn er in een tal van verschillende soorten en maten. Amethist, rozenkwarts, jade en bergkristal en zelfs diamant zijn eigenlijk gewoon kristal. Ieder mineraal heeft zijn eigen kristal en alleen de meest zuivere materialen kunnen een kristal vormen. Deze kristal heeft zijn eigen kleur en vorm en hoe meer ruimte het kristal heeft, hoe groter deze wordt. Nadat een kristal wordt gewonnen uit een mijn, wordt deze in vorm geslepen.

 

Kunstmatige kristallen

Zirkonia en Swarovski kristallen vallen onder de kunstmatige kristallen. Deze zijn net zo mooi, maar een stuk minder waardevol. Dit komt doordat ze gewoonweg minder zeldzaam zijn. Dat deze kristallen minder zeldzaam zijn, zegt overigens niets over het vakmanschap waarmee de stenen gevormd worden. Met name Swarovski kristallen staan bekend om hun unieke slijpwijze en zijn dan ook onwijs populair voor in sieraden, maar ook als kristalglas in lood.

Diamanten. Hoe kun je zien of een diamant echt is?

Een van de eerste dingen waaraan je een neppe diamant van een echte kan onderscheiden is de prijs. Een diamant voor een lage prijs is dikwijls nep. Echte diamanten zijn prijzig en hebben een keurmerk. Deze laserinscriptie kan je alleen zien met een diamantloep of microscoop.

Een kenner kan een echte diamant ook herkennen aan de slijpvorm en kleine oneffenheden in de steen. Natuurlijke diamanten komen namelijk met microscopische oneffenheden. Als deze aan de bovenkant recht is, dan is het een echte diamant.

 

Het verschil tussen een diamant en briljant

Veel mensen denken dat een briljant een andere steen. Dit is echter niet het geval. Een briljant is een diamant met een andere, slijpvorm. Ronder in dit geval. Een briljant staat symbool voor liefde en vergevingsgezindheid. Daar waar diamant symbool staat voor onoverwinnelijkheid.
 

Wat is zirkonia?

Zirkonia is een kunstmatige steen. Het wordt gemaakt door zirkonium en zirkoniumoxide te smelten en verhitten op 5000 graden. Na het afkoelen wordt de steen in de vorm van een diamant geslepen. Zirkonia is een van de meest voorkomende, kunstmatige stenen.

Als je zirkonia met een natuurlijke steen moet vergelijken, dan is het toch de diamant. Het zijn allebei harde en sterke stenen en hebben een vergelijkbare glans en sprankeling. Het verschil zit hem in de sterkte, ook al is dit ook minimaal. Qua hardheid scoort een zirkonia een 8,5 en een diamant een 10 op de schaal van Mohs. Alleen een echte kenner kan het verschil tussen een zirkonia en diamant zien.

 

Wat is zirkonia

 

De waarde van een diamant

De waarde van een diamant wordt bepaald aan de van verschillende factoren, zoals het aantal karaat, de slijpwijze, zuiverheid en kleur. Een diamant van 1 karaat kan zomaar 1500 tot 20.000 euro opleveren. Een aanzienlijk verschil, dus. Het kan dus ook zomaar zijn dat je diamant van 1 karaat meer of minder waard kan zijn dan je diamant van 0,5 karaat, omdat er veel meer bij komt kijken dan alleen de grote van een diamant. Het is wel zo, dat de prijs van een diamantsteen al snel hoger wordt als deze boven de 1 karaat uitkomt.

Dit is omdat grotere diamanten zeldzamer zijn en dus ook waardevoller. De koers van diamant veranderd daarnaast ook regelmatig. Om deze reden kan je niet echt een prijskaartje hangen aan wat diamant precies waard is. De kwaliteit van een diamant wordt vermeld op je diamantcertificaat. Echter is dit niet voldoende om de prijs te bepalen.

Wil je weten wat jouw diamanten juweel waard is? Dan kan je deze laten schatten. Dit wordt gedaan door een diamantexpert. Op deze manier kom je erachter wat de exacte waarde van je sieraad is.

 

Veelgestelde vragen

Is een diamant eenzelfde soort steen als een briljant?

Ja, een briljant is ook een diamant. De naam verkrijgt een briljant door de slijpvorm van de steen. Door deze bewerking krijgt het de vorm en schittering die bij een briljant past.

Welke kunstmatige steen komt het meest overeen met diamant?

Zirkonia komt qua eigenschappen met dichtst in de buurt bij een diamant. Het verschil is zelfs zo minimaal dat alleen een echte diamantexpert weet of het om een zirkonia of diamant gaat.

Is een diamant eigenlijk een kristal?

Ja, een diamant is een natuurlijk kristal. Diamant wordt gevormd in diepe aardlagen door het samenpersen van koolstof. Dit gebeurt onder extreem hoge druk. Diamanten krijgen hun typische vorm en glinstering echter pas na het slijpen. Dit kan in sommige gevallen zelfs maanden duren.