Aan welke hand draag je je trouwring?

Trouwring welke hand

Trouwen, ze zeggen wel eens dat dit de mooiste dag in je leven moet zijn. Er komt heel wat bij kijken: eerst het plechtige gedeelte, in het gemeentehuis en eventueel in de kerk, nadien een fantastisch feest dat de hele nacht blijft duren… Bovendien moet ook de huwelijksreis nog volgen! Nog een belangrijk onderdeel van de trouw zijn de ringen. Draag je je trouwring links of rechts? En aan welke hand draag je de verlovingsring?

 

Beginnen bij het begin, de verlovingsring

Volgens de traditie gaat de man op zijn knie zitten wanneer hij de vrouw of een andere man ten huwelijk vraagt. In de klassieke volksmond wordt dit de verloving genoemd. De man tovert uit zijn binnenzak de meest blinkende ring die hij kon vinden.

Wanneer de partner het Ja-woord heeft gegeven, is het moment gekomen om de ring rond zijn of haar vinger te schuiven. Maar de verlovingsring moet aan welke hand? Initieel, bij de overhandiging van de ring, wordt deze rond de linker trouwring vinger gedragen. Dit is zo de gewoonte tot aan het huwelijk. Wat er nadien met de ring gebeurt zal ik later bespreken.

 

Op de grote dag, de trouwring

Dan is het eindelijk zo ver, jullie grote dag is aangebroken! Jullie stappen vandaag samen het huwelijksbootje in en beloven mekaar trouw in goede en kwade dagen. Waarschijnlijk zijn jullie samen bij de juwelier gepasseerd om samen de trouwringen te kiezen. Maar draag je de trouwring dan links of rechts? Traditioneel gezien, is het antwoord op de vraag: “de trouwring, aan welke hand dragen?”, vrij duidelijk aan de linkse ring vinger.

Zowel de verlovingsring, als de trouwring aan dezelfde hand

Bij velen komt de vraag of ook de verlovingsring op de trouwring vinger aan het linker hand blijft zitten. Volgens de traditie wel, beide ringen worden samen gedragen. Toch kiezen vele vrouwen er in de praktijk voor om de verlovingsring vanaf dan aan de rechterhand te dragen.

Aangezien dit al zo vaak wordt toegepast, kijkt er eigenlijk niemand meer van op. Ook kan je er eventueel voor kiezen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de ring ook op die maat is gekocht, om de verlovingsring op je linker middelvinger te dragen. Dit is iets wat je vooral de laatste jaren meer en meer ziet.

trouwring links of rechts

 

Traditie is mooi, maar niet voor iedereen weggelegd

Hoewel de traditie een mooi gebaar is, en vele families hier toch nog naar neigen, is het in onze moderne samenleving niet meer nodig om alle gewoontes strikt over te nemen. In onze moderne westerse cultuur moet je vooral doen waar je jezelf goed bij voelt. Je draagt de ring tenslotte niet voor de personen rond jou, maar wel voor jezelf.

Als jij je ringen dus liever draagt aan je rechterhand, omdat jij rechtshandig bent, dan is dit ook volstrekt normaal. Op deze manier, zal je ring veel vaker in het oog springen. Wel moet je ervoor opletten dat de ring op deze manier sneller kan verslijten. Door hem steeds te dragen aan de hand waar je mee werkt, ziet het materiaal veel meer af.

 

Wat met geregistreerd partnerschap?

Aan welke hand draag je de ring bij geregistreerd partnerschap dan best? Hier is vaak niet zoveel verwarring meer over. Om te weten aan welke hand de ring bij geregistreerd partnerschap wordt gedragen, is het belangrijk op te merken dat er in de praktijk niet veel verschil is tussen deze samenlevingsvorm en die van het huwelijk.

Ook in de perceptie van anderen, staat geregistreerd partnerschap op dezelfde hoogte als het formele huwelijk. Vandaar wordt ook de ring aan dezelfde hand gedragen. Je collega’s bijvoorbeeld weten niet altijd onder welke samenlevingsvorm je leeft, wel zien ze aan de ring dat er een persoon in je leven is die voor je zorgt en je graag ziet! Dat is toch wel het belangrijkste!

 

Zoals je merkt geldt volgens de traditie meestal de ringvinger aan de linkse hand, maar uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze die je best zelf kan maken!