Sieraden snel en simpel schoonmaken

sieraden schoonmaken

Sieraden verliezen na verloop van tijd hun natuurlijke shine. Ook worden ze na veel dragen vaak wat dof. We dragen ze meestal direct op de huid en dus vermengen ze zich met zweet en vuil. Belangrijk dus om ze af en toe even te reinigen.

Maar ja, hoe doe je dat zonder het kwetsbare materiaal te beschadigen? In deze blog delen we wat slimme life hacks met je. Zo weet je precies hoe je je dure sieraden snel en veilig kunt reinigen. En daarbij geldt voor elke soort materiaal weer een andere procedure. We zetten het allemaal even voor je op een rij.

 

Zilveren sieraden schoonmaken

swarovski sieraden reinigen

Zilveren sieraden krijgen na verloop van tijd vaak zwarte aanslag net als je zilveren bestek. En dit kan ook weer zwarte vlekken achterlaten op je huid. Kortom het is dus belangrijk om al je zwarte sieraden een keer per jaar even te reinigen. En gelukkig bestaat hiervoor een heel simpel trucje. Het grote voordeel is dat je met deze methode niet uren hoeft te poetsen met een speciaal zilver reinigingsmiddel.

Plaats voor deze reinigingsmethode heet water in de spoelbak van je aanrecht met een grote schep keukensoda en een velletje aluminiumpapier. Dit gaat een chemische reactie met elkaar aan en je ziet het water bruisen. Leg je zilveren sieraden hier even vijf minuten in. Daarna spoel je ze af met schoon water en dep je ze droog met een schone theedoek. En je zult zien: ze blinken weer alsof ze nieuw zijn!

 

Gouden sieraden schoonmaken met baking soda

sieraden schoonmaken baking soda

Gouden sieraden verliezen na verloop van tijd hun glans. Ze gaan er dan vaak ook wat dof uitzien. Daarnaast is goud ook een kwetsbaar en kostbaar materiaal. Daar wil je natuurlijk liever geen risico’s mee nemen. Zorg er daarom altijd voor dat je niet te hard poetst.

Je kunt je gouden sieraden snel en eenvoudig schoonmaken met baking soda. Neem daarvoor 60 gram baking soda (verkrijgbaar bij de grotere AH bij de bakproducten) en wrijf dit over het goud. Druppel er wat witte azijn overheen.

Wrijf het even op met een zachte doek. Spoel ze daarna af en dep ze daarna droog. Je kunt deze methode alleen gebruiken bij volledig gouden sieraden en niet bij sieraden met kristallen, parels of edelstenen.

 

RVS sieraden schoonmaken

Er is eigenlijk niets simpeler dan je RVS sieraden schoonmaken. RVS is namelijk een zeer duurzaam en sterk materiaal. Toch is het belangrijk om af en toe even het vuil en de bacteriën te verwijderen. Maak hiervoor een mengsel van lauwwarm water met wat afwasmiddel en wat witte azijn. Laat ze even weken en borstel daarna het vuil los met een zachte tandenborstel. Zijn je sieraden erg vuil? Dan kun je er ook wat tandpasta bij gebruiken. Spoel ze vervolgens af met schoon water.

Leg de sieraden daarna op een droge theedoek en dep ze droog. Als finishing touch kun je je sieraden extra laten shinen met wat babyolie. Zo zien ze er weer uit als nieuw. Wil je ook je RVS oorbellen schoonmaken? Plaats deze dan in hetzelfde sopje en laat ze even weken. Gebruik een wattenstaafje om het vuil van de achterkantjes te verwijderen.

Bronzen sieraden schoonmaken

ultrasoon reiniger zilver

Brons verkleurt vrij snel wanneer je het op de huid draagt. Doe je bronzen sieraden daarom bij voorkeur af bij activiteiten waarbij je zweet. Om je bronzen sieraden schoon te maken, is een zacht poetsdoekje voldoende. Gebruik liever geen koperpoets. Er kan namelijk een laagje van het brons verdwijnen wanneer je teveel poetst.

Wees ook extra voorzichtig met de kwetsbare eindkapjes en sluitingen. Bewaar je sieraad in een zakje met een zachte doek eromheen. Koper, messing en brons zijn verder niet geschikt voor ultrasoon reiniging.

 

Metalen sieraden schoonmaken

Metalen sieraden zijn ook zeer sterk en duurzaam. Het enige nadeel is dat ze na verloop van tijd soms groen of zwart afgeven. En dat is natuurlijk niet altijd handig met je kleding. Gelukkig kun je je metalen sieraden snel en simpel reinigen.

Je vult hiervoor een bak met lauwwarm water en witte azijn. Je plaatst de sieraden hierin en wrijft ze schoon met een zachte doek. Zijn ze erg vuil? Borstel ze dan schoon met een zachte tandenborstel.

Daarna spoel je de sieraden af. En dep je ze droog met een zachte doek. Zorg er wel voor dat de sieraden echt goed drogen om water- en of roestvlekken te voorkomen. Heb je een metalen ring die groen afgeeft? Plaats dan wat transparante nagellak aan de binnenkant.

 

Swarovski sieraden schoonmaken

Swarovski reinigen

Swarovski of andere kristallen zijn een grote trend van dit moment. Maar ze zijn natuurlijk ook erg kwetsbaar, dus hoe kun je deze het beste reinigen? Er bestaat een speciaal reinigingsmiddel voor Swarovski kristallen waarmee je deze sieraden kunt reinigen.

Poets de kristallen daarnaast regelmatig met een zachte doek om ze stof- en krasvrij te houden. Maak ze nooit met heet water of agressieve reinigingsmiddelen schoon. Je kunt het kristal met water reinigen door het op een zachte ondergrond te plaatsen. Zo voorkom je dat het kristal breekt.
Gebruik lauwwarm water en een zacht wasmiddel zonder ammonia of babyshampoo. Spoel hem daarna af en droog ze zeer grondig met een zachte, droge doek.

Opgedroogde druppels of water verminderen de glans van je kristal. Doe handschoenen aan of was je handen van tevoren want vette vingers laten lelijke vlekken achter op je kristal.

 

Sieraden schoonmaken ultrasoon

Bij de pedicure worden alle instrumenten met een ultrasoon reiniger gereinigd. Dit is de perfecte manier om alle bacteriën te doden. Ultrasoon reinigen werkt met geluidsgolven en reinigingsmiddel. Een gemiddelde ultrasoon reiniger koop je al voor tussen de 20 en 60 euro. Een goede investering, want zo blijven je sieraden veel langer mooi. Daarom raden goudsmeden deze manier van reinigen ook aan voor je dure sieraden.

De stromingen van de ultrasoonreiniger werken als een borstel en weken al het vuil los. Daar kan dus eigenlijk geen andere reinigingsmethode tegenop. De ultrasoon reiniger is ook veilig voor je materiaal: er ontstaan geen krassen of lelijke plekken door teveel borstelen. De ultrasoon reiniger maakt diep schoon, ook op plekken waar je met de hand niet bij kunt komen.