Een helix piercing zetten. Welke keuzes zijn er en waar moet je aan denken?

Helix piercing zetten

Het is weer helemaal terug van weggeweest: de piercing(s)! Waar een aantal jaar geleden vaak alleen de echte diehards met veel poespas in het oor rondliepen, zien we de piercing nu ook in het algemene straatbeeld steeds meer terugkomen. Het is een manier om je persoonlijkheid te doen spreken.

Zo kiest de één bijvoorbeeld voor een hele drukke, stoere look door zijn of haar oor te behangen met ware statement oorbellen, waar de ander kiest voor een subtielere look. Met name de stap naar het welbekende ‘tweede’ of ‘derde’ gaatje lijkt voor steeds meer mensen laagdrempeliger te worden. Maar wanneer stappen we nou eigenlijk over van ‘een extra oorbel’ naar het concept ‘piercing’?

Het antwoord is simpel. Waar we bij de term ‘piercing’ vaak denken aan iets dat ‘zwaarder’ weegt en ‘blijvender’ is dan een (extra) oorbel, is dat eigenlijk één grote misvatting. Zo hebben steeds meer mensen een oor piercing. Je oor piercen wordt dus steeds ‘normaler’. Maar ook op dit gebied zijn er veel ‘soorten en maten’. Met name de oorbel bovenin het oor wordt steeds populairder en lijkt een laagdrempeligere vorm van piercen te worden.

 

Oorbel bovenin oor (piercing)

In veel gevallen waarin we de oorlel al helemaal behangen hebben, stappen we vaak over naar een oorbel bovenin het oor. Het zetten en onderhouden van deze oor versiering valt echter onder een andere categorie dan een ‘standaard eerste’, ‘tweede’ of ‘derde’ gaatje. Dit deel van het oor, de ‘helix’ genaamd heeft namelijk een andere samenstelling dan de oorlel.

De ‘Helix-zone’ van het oor bestaat namelijk volledig uit kraakbeen. Een helix piercing zetten, doe je daarom niet bij de eerste, de beste juwelier. Daarvoor heb je een professional in piercen nodig. Zij kunnen je ook voorzien van de juiste verzorgings- en onderhoudsadviezen.

Helix piercing kosten

Ondanks de verwachtingen die sommige mensen hebben met betrekking tot de kosten van een piercing, liggen deze niet veel hoger dan het zetten van een ‘standaard’ oorbel in de oorlel. De kosten variëren natuurlijk per shop, maar het gemiddelde ligt rond de €30,-.
Dit is in sommige gevallen inclusief en in andere gevallen exclusief oorbel. De kosten zijn dus afhankelijk van de shop, het type oorbel dat je kiest en uiteraard ook van het type en de hoeveelheid gaatjes die je in je helix wilt laten zetten. Je kunt een helix piercing namelijk op verschillende manieren zetten en dragen.

Oor piercen

 

Industrial vs. helix piercing

Er zijn dus verschillende helix piercings, omdat je deze piercing op verschillende manieren kunt late zetten en ‘dragen’. Hierbij kun je met name het verschil maken door het type oorbellen waarmee je je oor versierd. Zo is er bijvoorbeeld de bekende oorsteker, het ringetje, een staafje of zelfs een kleine ketting. Deze variatie verklaart dan ook direct het verschil tussen de welbekende ‘industrial’ piercing en de helix piercing.

Een helix piercing is namelijk een verzamelnaam voor de piercing op deze plek in het oor. Je kunt deze piercing op verschillende plekken en in uiteenlopende combinaties laten plaatsen. Je kunt je piercing dus op verschillende manieren dragen en het daarmee zo bont maken als je zelf wilt. De meest bekende zijn:

  • Traditional helix: de ‘basic’ helix piercing waarbij er een ringetje of knopje in de rand van de oorschelp wordt geschoten.
  • Forward helix: een helix piercing waarbij de piercing specifiek in het deel gezet wordt dat aan de rand van je oorschelp zit. Het betreft dus het kleine deel aan de ‘binnenzijde’ van je oor.
  • Orbital: Bij dit type piercing zit er een captive bead ring door twee gaatjes (i.p.v. één) in de helix-zone.
  • Industrial: Deze vorm lijkt op de orbital piercing, met als enige verschil dat de gaatjes verder uit elkaar zitten en er een lange barbell (staaf) wordt gebruikt.
  • Gecombineerd: Bijvoorbeeld een piercing met twee gaatjes die beide worden gepiercet met een knopje en een kettinkje ertussen.

Keuze genoeg dus!

 

Veelgestelde vragen

Hoe oud moet je zijn voor een oor piercing?

Jongeren moeten minimaal 16 jaar oud zijn om een piercing te mogen zetten zonder nadrukkelijke toestemming van een volwassenen in het bijzijn.

Hoelang duurt het voordat de helix piercing hersteld is?

Net als alle andere kraakbeen piercings heeft je helix-zone ongeveer drie maanden de tijd nodig om te herstellen en gewend te raken aan je nieuwe piercing. De hersteltijd is echter wel afhankelijk van hoe je ermee omgaat en hoe nauw je je aan de nazorg maatregelen houdt. Dit kan ook oplopen tot negen maanden.

Hoe moet je je helix piercing verzorgen?

Het is belangrijk om het wondje goed schoon te houden. Dit doe je door het gebruik van antibacteriële zeep. Reinig altijd je handen grondig voordat je aan je nieuwe piercing komt. Ontstaat er toch een irritatie en/of ontsteking? Probeer er dan zo min mogelijk aan te komen en neem direct contact op met een specialist.